Hvordan hjælper jeg min hund igennem nytåret?

  

Det nye år er stærkt på vej imod os og for os mennesker er årsskiftet en festlig aften, men for vores firbenede venner, er det en noget anden oplevelse.

Dyrene oplever bare pludselige høje lyde, stærke lysglimt og endda rysten i jorden og eftersom vi desværre ikke bare kan fortælle dem, at de høje lyde ikke er noget at være bange for, er det vores pligt at sørge for deres sikkerhed.

Igennem denne blog vil jeg give tips, råd og guidens til hvordan du bedst muligt får hjulpet din hund sikkert og stressløst ind i det nye år.

bange schæfer

 

Først og fremmeste vil jeg fortælle lidt om hvorfor hundens ængstelige adfærd og stress opstår.

Adfærden er oprindeligt et overlevelsesinstinkt, der kommer til udtryk i en stress-reaktion, dette instinkt er også kendt som ”fight or flight” – Kæmp eller flygt. Hundens utroligt veludviklede sanser, som hørelse og lugtesans, er i den grad en stærk spiller i deres reaktion og adfærd. De uvante lugte og overdøvende lyde, er unaturlige for hunden, så første reaktion vil som regel være at løbe deres vej – dette er ”flygt” delen af instinktet, i nogen tilfælde vælger hunden dog ”kæmp” og stiller sig til bl.a. at gø. Denne reaktion skal gribes an næsten på samme måde.

Stress og angst for hunde kan komme til udtryk f.eks. via; panik og flugt, hunden ryster, hyler, piber, laver nye specielle lyde, tisser indenfor, puster, slikker sig om munden, nægter at spise, stikker halen mellem benene, bliver udmattet eller rastløs og i nogle tilfælde kan de endda blive aggressive.

Har din hund generel angst for bestemte lyde, lys, genstande, andre dyr og andre specifikke situationer, bunder det typisk ud i traumatiske hændelser fra deres fortid eller manglende socialisering, hunde med generel angst kan godt have brug for mere støtte igennem tider som disse. En specifik traumatisk oplevelse kan også være i forbindelse med fyrværkeri eller selve begivenheden nytårsaften.

Angst og stress kan dog også være medfødt. Dette kan komme under graviditeten. Hvalpe får allerede ører i fjerde uge af drægtigheden og kan høre umiddelbart derefter, derfor kan det forekomme at hvis moren kommer i en stresset situation, hvor der er en høj eller en bestemt lyd, kan hvalpene associere den lyd med det stresshormon morens krop udleder. Så selvom din hvalp aldrig har prøvet høje lyde før, kan den allerede fra maven af, have angst for dem.

Det er vigtigt at angst for fyrværkeri bliver behandlet, ubehandlet angst har tendens til at blive forværret hvert år og kan udvikle sig til generel angst for andre lyde eller hverdagssituationer, som trafik eller torden.

 

 

Hvordan kommer vi så igennem nytår?

Kør hunden træt: En træt hund er også en mere afslappet hund. Lange gåture i løbet af dagen, tyggeben og legetøj hvor de virkelig skal bruge hovedet, er et rigtig godt udgangspunkt for mange hunde. Derudover burde du undlade at have hunden ude i de værste timer af aftenen.

Aldrig ynk: Det er vigtigt at uanset hvad din hund gør i den stressede situation, må du ikke ynke den. Du skal altid virke til at alting er fint og vise den at der ingen grund er til bekymring. I stedet for kan du distrahere ved positivitet som nus og leg.

Omgivelserne: Træk gardinerne for og luk alle vinduer og døre, så hunden ikke kan se fyrværkeriet og høre det så lidt som muligt (brug eventuelt ørepropper). Lad hunden have lys, så den kan se sine omgivelser og sæt evt. musik eller radio, på så hunden har andre lyde at fokusere på. Lad den endeligt ikke være alene og sæt kurven et roligt sted, væk fra vinduer osv. Hvis hunden gemmer sig, så lad den være, forsøg ikke at tage den væk derfra, respekter dens grænser.

Medicin: I gamle dage gav man hunde bedøvende medicin, der gjorde kroppen rolig, men ikke hjalp på hovedet. Så kunne de ligge der og være bange uden at kunne gøre noget ved det. Det er vi heldigvis gået langt væk fra i dag. Nu kan man få meget forskellig beroligende til hundenes hoveder. Det man kan få de fleste steder i dag, lader hunden beholde fuld kontrol over egen krop, men sætter en dæmper på stress og frygt. Det er klart en rigtig stor hjælp for mange hunde.

Afled hunden: Forbliv ved hunden i løbet af aftenen, så den hele tiden har en at gå til og støtte sig op af. Hav massere af legetøj til den, tyggeben osv. Hold den hen og distraher den indtil den igen føler sig tryg.

 

Jeg håber du nu har fået et bedre indblik i hvorfor din hund reagerer som den gør og at du har fået en værktøjskasse af hjælpemidler, til at føre dig og din bedste ven godt ind i det nye år.

Vi ønsker et godt nytår, for både alle jer og jeres firbenede familiemedlemmer.

 

Se forfatterens artikler
Naja R. H. Pedersen

kommentarer (0)

Ingen kommentarer i øjeblikket