Er en ridehjelm vigtig ?

For under et år siden, stod der til OL i Japan, et hel vinderpodie fuld af ryttere, alle iført ridehjelme.

Det var et fantastisk syn, at verdens dygtigste ryttere, alle havde smidt hatten og trukket i hjelmen. Det sætter et fantastisk forbillede alle ryttere verden over.

Vi synes her hos T-Horse at en af de første skridt som rytter, til en god ride karriere er at have sikkerheden i orden, derfor vil vi i dette indlæg gennemgå, både rent praktisk hvad man skal huske når man køber ridehjelm, men også hvorfor ridehjelmen er netop er SÅ vigtig.

 

Når man er på markedet til en ny ridehjelm, er der visse ting man skal være på udkig efter.

Den vigtigste af disse er helt klart, at din nye hjelm er VG1 godkendt.

  Din ridehjelm skal være VG1 godkendt for at DRF (Dansk Rideforbund) tillader den.

En VG1 godkendelse, betyder bl.a. at din hjelm er stødabsorberende, kan modstå kraftige slag, kan holde til fald på skarpe genstande og at den kan holde til hårde fald på 1,2 meter uden af gå i stykker.

Det vil sige, at hvis du falder med hovedet først, kan din hjelm holde til et fald på 1,2 meter, men i de fleste tilfælde, lander vi på andre kropsdele først og derefter hovedet, så falder hjelmen og hovedet i princippet ikke lige så langt, som den kropsdel der tog slaget.

For at optimere vores sikkerhed, er det anbefalet at vi skifter vores hjelm, efter hvert fald eller hver 3. -5. år, da de som alt andet udstyr, bliver slidt med tiden.

 

En anden meget væsentlig ting er om din hjelm passer og sidder rigtigt. Manger køber tøj og andet, et nummer for stort, så børnene ”kan vokse” i det, men for at få den bedste virkning ud af ridehjelmen skal den passe nu og her.

Desuden skal hjelmen kun sidde et lille stykke over øjenbrynene, da skæbnen af vores frontallap, bliver overladt til tilfældighederne, hvis vores hjelm sidder helt oppe omkring hårlinjen. Frontallappen styrer tankevirksomhed, intellektuelle funktioner og følelser, så den vil vi jo gerne passe på.

Hageremmen skal side til, uden at strammen selvfølgelig, ellers risikerer vi af hjelmen ryger af under faldet.

Hvad så med udseendet? Har det betydning?

   Ja og nej. Noget af udseendet, kan have betydning for hvad hjelmen må bruges til eller have anden praktisk effekt.

Skal du fx ud at starte dressur stævner skal din ridehjelm, efter DRF’s regler, være mørk i farven.

Ud over det, er skyggen også en betydningsfuld del af hjelmens udseende. Skyggen har dog rent praktisk noget at sige for hjelmen funktioner. En bred skygge kan beskytte for solstrålerne, så vi kan se hvad vi laver og hvor vi rider, uden at anstrenge os. Dermed beskytter den også vores ansigt for at blive forbrændt om sommeren.

   Udseendet på din hjelm kan også have en stor betydning for din motivation, hvis vi føler at vi ser godt ud, bl.a. ved hjælp af lidt bling, er vi mere tilbøjelige til at holde humøret højt og føle os klar til ridetimen, hvilket ultimativt ender ud i bedre resultater.

 

 

Vi håber at du nu føler dig godt udrustet til at træffe de rigtige valg, omkring købet af din nye hjelm.

Den er trods alt det vigtigste udstyr vi har. Man kan sagtens ride en tur i gummestøvler og et par løbebukser, men passer hjelmen ikke, har man et større problem.

Husk at ingen er for gode til at bære hjelm, selv Jessica Von Bredow-Werndl har altid sin hjelm på når hun rider, uanset om hun bare er på skridt tur eller om det er når hun rider sejrsrundte til OL.

Se forfatterens artikler
Naja R. H. Pedersen

kommentarer (0)

Ingen kommentarer i øjeblikket